Sebab apa Mewangi?Sebab Nasi & sambal Ct taruh Daun Pandan taw.Nasi lemak versi kuning sbb mak mertua selalu buat nasi lemak bewarna kuning..memang sedap, terbaik la.Tapi yang ni Nasi lemak kuning & sambal versi Ct ye.
Bahan-bahan Nasi Lemak Kuning :
Bahan-bahan Nasi Lemak Kuning :
1- Beras,
2- Santan ( Ct pkai santan kotak je),
3- Bawang merah/bawang putih (hiris halus),
4- Halia (hiris halus),
5-Serbuk kunyit (cket je, agak2 la ye),
6- Daun Pandan,
7- Garam (sesedap rasa je tau)
Cara-cara :
1- Cuci beras dl yer, pas2 campurkn semua bhn2 d atas..tanak then sll kacau2 nasi ye. Bg mesra..
Bahan-bahan sambal :
1- *Cili kering (gunting2 then rebus)
2- *Bawang merah & bwg putih
3- *Belacan
4- *Ikan bilis
5- Air asam
6- Gula melaka (Ct x guna gula putih)
7- Daun pandan
Cara-cara :
1- Yang Ct tanda * sume blend ye.
2- Dah siap blend, tumis..
3- Taruh daun pandan, gula melaka, air asam & garam secukup rasa..
4- Tumis sampai pecah minyak & sambal bg kering sedikit tuk bg pekat.
Dah siap sume, hias & tambahkn timun, kacang, ikan bilis & ikan masin y dh d goreng.
Telur, suke hati kome la nak rebus ke nak goreng yer.
Resepi Oleh: CT